Ο Πύργος του Πειραιά ξαναπαίρνει ζωή

Ο Πύργος του Πειραιά ξαναπαίρνει ζωή

Το γραφείο PILA κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό με πρόσκληση για τον επανασχεδιασμό της πρόσοψης του Πύργου Πειραιά.
Με ύψος 84 μέτρα, η παρουσία του Πύργου του Πειραιά, σχεδιασμένου από τους αρχιτέκτονες Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Αλ. Λοΐζο, κυριαρχεί στην εικόνα του λιμανιού για 44 χρόνια, ωστόσο το εσωτερικό του δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, εκτός από τους τρεις πρώτους ορόφους.

Το 2020 ο Δήμος του Πειραιά ήρθε σε συμφωνία με κοινοπραξία επενδυτών για τη μετατροπή της υπάρχουσας δομής σε γραφεία, χώρους λιανικού εμπορίου και εστιατόρια, καθώς και για την αναβάθμιση της πρόσοψης του κτιρίου. Η κοινοπραξία αποτελείται από την Dimand S.A. μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD) και την Prodea Investments.
Η νικητήρια σχεδιαστική πρόταση επαναπροσδιορίζει τον Πύργο, μετατρέποντάς τον σε ένα δυναμικό τοπόσημο, που αντανακλά την ενέργεια της περιοχής του Πειραιά. Η προτεινόμενη όψη ισορροπεί τη μεγάλη κλίμακα του Πύργου με τη μικρότερη κλίμακα της πόλης, ενώ παράλληλα οριοθετεί φιλόξενους εξωτερικούς χώρους και ευκαιρίες για να βιώσει κανείς τη μοναδική θέα στο λιμάνι. Επίσης, βελτιώνει την εμφάνιση του δρόμου, εισάγοντας στοιχεία βλάστησης σε μια γειτονιά με μικρή παρουσία πρασίνου.

Η προτεινόμενη όψη αποτελείται από ένα σύστημα σκίασης κατακόρυφων και οριζόντιων περσίδων, το οποίο τυλίγει τον όγκο του Πύργου. Κάθε κατακόρυφη περσίδα μετατοπίζεται οριζόντια από τον ένα όροφο στον άλλο, δημιουργώντας ένα μοτίβο σπείρας, που τυλίγεται
γύρω από το κτίριο. Το μοτίβο φαίνεται να ολισθαίνει απαλά από τη μία πρόσοψη στην άλλη, δίνοντας την εντύπωση ενός τεράστιου πέπλου που ντύνει τον Πύργο και δημιουργώντας παράλληλα μια δυναμική οπτική εμπειρία που μεταμορφώνεται συνεχώς, ανάλογα με τις γωνίες θέασης από τον παρατηρητή. Για να τονιστεί περαιτέρω η κίνηση της πρόσοψης, οι κατακόρυφες περσίδες περιστρέφονται, καθώς ανεβαίνουν προς την κορυφή της δομής. Η περιστροφή των περσίδων έχει σχεδιαστεί για να βελτιστοποιεί την απόδοση σκίασης του κτιρίου και να ενισχύει την πανοραμική θέα του.

Ο σχεδιασμός του συστήματος σκίασης είναι αποτέλεσμα μιας φιλόδοξης στρατηγικής βιωσιμότητας και εξοικονόμησης ενέργειας. Μετά από μια σχολαστική ηλιακή μελέτη, οι κατακόρυφες και οριζόντιες περσίδες του Πύργου σχεδιάστηκαν έτσι, ώστε να μειώνουν την ηλιακή έκθεση των όψεων κατά 50%, με αποτέλεσμα την εκτιμώμενη μείωση κατά 20% των συνολικών ενεργειακών απαιτήσεων.

Πηγή:ktirio.gr

3 Comments
  • Mike Newton
    Posted June 1, 2017 11:17 am 0Likes

    I find these article very useful and appropriate and also share them with my colleagues.

    • Adam Brown
      Posted June 1, 2017 11:20 am 0Likes

      That turned out really cool. I think I’ll have to try that one. Thanks

  • Cindy Jefferson
    Posted June 1, 2017 11:20 am 0Likes

    It would be great to try this theme for my businesses

Comments are closed.

Greek Venture P.C. © 2024. All Rights Reserved.